FacebookInstagramTwitterYoutubeLinkedIn

"På Ellesgaard handler det om kulturen"

Preben Bjerregaard. Direktør, Ellesgaard

- Vores elever skal vide, at vi har glædet os helt vildt til at have dem. Det fortæller vi dem første dag, og derefter er vi meget opmærksomme på at vise det hver eneste dag.

På Ellesgaard ved Nexø er direktør Preben Bjerregaard ikke i tvivl. Det gode elevophold afhænger først og fremmest af kulturen. Hvis man skal tage elever, skal man gøre det helhjertet:

- Hos os er det at tage elever en beslutning, vi tager rundt om bordet. I helt bogstavelig forstand. Hver dag samles alle på gården om et stort bord om morgenen og til frokost. Både elever og medarbejdere. Det er her, vi ser hinanden i øjnene og beslutter, at vi skal tage en, to, tre eller fire elever. Og så går alle ellers helhjertet ind i det, fortæller han.

Jeg tror på dig

Den beslutning skal være klar for eleven fra første dag. Her er Preben Bjerregaard og kollegaerne er ikke bange for at sige, at de har store forventninger.

- Jeg fortæller dem, at der kun er to regler. Vær ærlig og kom til tiden. Derudover er jeg ligeglad med, om du engang har stjålet noget i Netto eller fået en dårlig karakter i dansk. Jeg tror på dig, siger han.

Herfra indgår eleverne på lige fod med alle andre. På Ellesgaard vil de ikke have hierarkier, og der findes ikke elev-opgaver.

- En gang imellem kan en medarbejder godt finde på at sige, at hvis du ikke kan det her, så skal du lave en eller anden kedelig opgave hele dagen i morgen. Men sådan noget slår jeg ned på med det samme. Jeg bliver ikke sur, men jeg tager medarbejderen til side og tager en snak. Det er ikke, sådan eleven lærer, og det er heller ikke sådan, vi får mest muligt ud af eleven, siger Preben Bjerregaard.

Det er tit eleverne, der udvikler os

Tværtimod gælder det om at tager eleverne seriøst. På den måde bliver elevopholdene for alvor win-win.

- De stiller typisk rigtig mange spørgsmål om, hvorfor vi gør, som vi gør. Der har vi et princip om, at der må være en grund til, at de spørger. Måske kan vi godt gøre noget anderledes, siger Preben Bjerregaard og fortsætter:

- I det hele taget er vi meget nysgerrige på deres input. Fx ved de jo meget om IT, hvor vi andre er lidt bagud. På den måde er det tit eleverne, der er med til at udvikle os, siger han.

Siden 2009 har Ellesgaard haft ca. 20 elever. Alle har fuldført uddannelsen. Eleverne på Ellesgaard studerer typisk Landmand og Husdyr eller Landmand og Planter.