FacebookInstagramTwitterYoutubeLinkedIn

Flere faglærte på Bornholm

Fra 2020-2023 har Faglært er fedt arbejdet med at udvikle og dokumentere nye metoder til at få flere til at vælge – og efterfølgende gennemføre – en erhvervsfaglig uddannelse. Ønsket har været at sikre fremtidens arbejdskraft på Bornholm og samtidig samle erfaringer, som kan inspirere i resten af Danmark. Projektet er afsluttet medio 2023. Flere løsninger videreføres dog i regi af UU Bornholm – det gælder for lærepladsoversigten og virksomhedskataloget, som derfor også opdateres her på siden fremover.

Projektet er kendetegnet ved at tage udgangspunkt i det lokale erhvervslivs behov og muligheder. Tilgangen er valgt for at understøtte det lokale erhvervslivs behov optimalt og samtidig anvende virksomhederne som ambassadører – også for uddannelser, som ikke er repræsenteret på de lokale erhvervsskoler, men som er vigtige for det lokale erhvervsliv, og som kan være relevante for de lokale uddannelsessøgende.

I slutrapporten nedenfor kan du læse meget mere om projektet og dets resultater og erfaringer. Via menuen øverst kan du desuden finde information om og eksempler på alle de materialer og arrangementer, som projektet har produceret. Du kan også se projektets lærepladsoversigt og virksomhedskatalog.

Forhåbentlig kan vores materialer og erfaringer inspirere dig, der arbejder med rekruttering og fastholdelse inden for det erhvervsfaglige uddannelsessystem i andre dele af landet.

Fem hovedindsatser

 • Lærepladsoversigt: En oversigt over det lokale udbud af lærepladser viser en stor variation med mere end 60 fag i 2023.
  Se oversigten
 • Virksomhedskatalog: Et katalog over virksomheder skal gøre det lettere for skoleklasser at finde virksomheder til virksomhedsbesøg og praktikker.
  Se kataloget
 • Kommunikation til uddannelsessøgende: For at skabe identifikation og relevans er al kommunikation til uddannelsessøgende udarbejdet med lokale vinkler og lokale unge som hovedpersoner og rollemodeller.
  Se eksempler
 • Kommunikation og support til virksomheder: Arrangementer og kommunikation skal sikre opbakning og hjælpe virksomhederne med at promovere deres respektive fag og skabe gode lærlingeforløb m.m.
  Se materialerne og læs om arrangementerne
 • Lokalt samarbejdsforum: Med sit advisory board har Faglært er fedt oprettet et lokalt samarbejdsforum med repræsentanter på tværs af erhvervsliv, kommune og uddannelsesinstitutioner.