FacebookInstagramTwitterYoutubeLinkedIn

Det vigtigste er at mærke efter,
hvad du har lyst til lige nu

Ege og Morten er begge UU-vejledere hos Ungeporten. De møder årligt rigtig mange unge, som står over for at skulle vælge en uddannelse. Og der kan være mange overvejelser, der spiller ind. Det er UU-vejledernes råd, at du skal tage udgangspunkt i, hvor du er, og hvad du har lyst til.

- Vælg noget, som du brænder for, noget du er god til, og noget du synes er sjovt, siger Morten.

Hvis du gør det, så mener Morten, at der er en god chance for, at du efterfølgende ender med at få et job, som du synes, er spændende. For rigtig mange kan valget også handle om, om har lyst til at gå i skole eller ej. Og de overvejelser skal man også gøre sig. På en erhvervsuddannelse er man mest ude i en virksomhed og mindre tid på en erhvervsskole.

- Hvis du er i tvivl – så kan du roligt vælge en erhvervsuddannelse, for du kan altid vende tilbage til skolebænken senere, siger Morten.

Når du tager en erhvervsuddannelse, kommer du hurtigt ud på en rigtig arbejdsplads og laver ting, der skal bruges til noget i praksis. Hvis du efterfølgende får lyst til det, kan du altid videreuddanne dig. På den måde åbner en erhvervsuddannelse mange muligheder for dig.

- Det er vigtigt at huske på, at en uddannelse er et valg i en række af valg, siger Ege.

Mange unge, der skal vælge deres uddannelse, er usikre på, om det nu også er det, som de gerne vil lave om tyve år.

Men så firkantet mener UU-vejlederne ikke, at man skal tænke på det. En erhvervsuddannelse er et skridt på vejen, og så kan den vej føre alle mulige steder hen. Hvis man spørger sig lidt omkring, så vil man opdage, at det faktisk er få mennesker, der arbejder med det, som de oprindeligt er uddannet som.

- Det handler også om at følge ens nysgerrighed, uddyber Ege.

For UU-vejlederne hos Ungeporten er deres fornemmeste opgave at hjælpe unge med at finde den uddannelse, der passer bedst til dem. De arbejder for at vejlede den unge i valgprocessen og har dialoger med dem om, hvordan deres vej mod deres mål kan være.

Du kan læse mere om UU-vejledningen på ung.bornholmr.dk