FacebookInstagramTwitterYoutubeLinkedIn

”Man er nødt til at bygge fundamentet,
inden man bygger taget, ikke?”

Lærke, i praktik hos Knudsker El

- Det er to gange 20 uger i skole, og så kan jeg komme ud og lave det, som jeg elsker. I resten af mit liv.

17-årige Lærke drømmer om at komme ud og arbejde som det, som hun elsker – nemlig som elektriker. Lige nu går hun på grundforløb 2 på Campus Bornholm.

Lærke har ikke altid vidst præcis, hvilken retning hun gerne ville gå i. I 9. klasse føltes det faktisk lidt angstprovokerende, at hun om lidt skulle vælge retning. Derfor valgte hun i første omgang at fortsætte i 10. klasse. Hun har altid vidst, at hun gerne ville lave et eller andet med sine hænder, så da fik hun muligheden for at komme i praktik, skulle det prøves af.  

- Så ringede jeg ud til Knudsker El og snakkede med Peter, og så tog jeg derud og fik lov til at komme i praktik som elektriker i en uge, fortæller hun.

Efter den uge var Lærke ikke længere i tvivl. Hun ville være elektriker. Og så var der ikke længere grund til at forsætte i 10. klasse. Hun droppede ud og fortsatte i stedet sin praktik hos Knudsker El, indtil hun kunne starte på grundforløb 1.   

- Der fandt jeg ud, at det var megafedt. Faget, opgaverne og det man laver, det er bare fedt, siger hun.

Grundstenene til det praktiske arbejde lægges på skolebænken

Lærke har aldrig været en stor fan af at gå i skole, men på erhvervsuddannelsen lærer hun noget, hvor hun let kan se sammenhængen til det praktiske.   

- Når man står med værktøjet i hænderne, så er det godt at have den viden i baghovedet. Man er nødt til at bygge fundamentet, inden man bygger taget, ikke?

En anden god ting ved skolen er, at man hjælper hinanden. Hvis man har et spørgsmål, så kan man lige så vel spørge sine klassekammerater som sin lærer, fortæller Lærke.  

Når Lærke skal tage sit hovedforløb, skal hun på ophold ”ovre”. Det glæder hun sig til. Hun synes det bliver spændende at prøve at komme lidt væk fra Bornholm også.  

- Det bliver dejligt at møde nogle nye mennesker – også nogle som ikke taler bornholmsk, siger hun. 

Prøv det af

Hvis man går og overvejer at tage en erhvervsuddannelse, er Lærkes bedste råd at prøve det af. Det giver utroligt meget at prøve faget i praksis – i stedet for kun at høre eller læse om det. Det bliver langt lettere at afkræfte eller bekræfte, om det er det rigtige.

Lærke drømmer selv om måske en dag at læse videre til maskinmester eller ingeniør – men lige nu glæder hun sig bare vildt meget til at komme ud og arbejde som elektriker hos Knudsker El.    

- Jeg kommer ud til et fedt fag med nogle fede opgaver og nogle søde og rare mennesker, fortæller Lærke.