FacebookInstagramTwitterYoutubeLinkedIn

”Spring ud i det, hvis det føles rigtigt”

Andreas er udlært datatekniker med EUX

- Jeg synes, man skal have modet til at vælge det, der føles rigtigt. Også når vennerne vælger noget andet.

Andreas er netop udlært datatekniker med EUX som den kun anden i hele Danmark. Ingen af hans venner valgte som ham, og i en ung alder måtte han forlade Bornholm og flytte alene til Ringsted, hvor skoleopholdene skulle foregå. Alligevel har han aldrig fortrudt.

- Man vokser lynhurtigt, når man springer ud i sådan noget. I begyndelsen var det da lidt skræmmende. Men man bor på et skolehjem. Rammerne er trygge, og der er masser af socialt liv. Og så var jeg jo motiveret, fordi jeg havde valgt noget, som jeg brændte for, siger han.

Stort ansvar i en tidlig alder

Andreas fik hurtigt læreplads hos JENSEN Denmark på Bornholm, hvor han også blev ansat efter sin svendeprøve. Som kun 22-årig har han fast job, masser af erfaring og langt mere ansvar, end man kan forvente i hans alder.

- Som 22-årig står jeg med fem års praktisk arbejdserfaring og masser af ansvar. Alt det var jeg ikke engang gået i gang med at opbygge, hvis jeg havde valgt en IT-rettet uddannelse på universitetet, siger han.

Mulighed for at prøve sig selv af

Allerede som 16-årig vidste Andreas, at han ville uddanne sig til datatekniker. Hans uddannelse blev dog indledt med et bredere grundforløb på EUX. Her kunne han løbende specialisere sig mere og mere, indtil han endte på overbygningen. 

- På den måde kan man få et målrettet forløb uden at vælge noget endegyldigt fra begyndelsen. Dermed synes jeg faktisk, at EUX er et ret sikkert valg – også i forhold til en gymnasieuddannelse, siger han og fortsætter:

- Selv hvis man finder ud af, at man har valgt forkert, så har man jo fået løn og praktisk erhvervserfaring i mellemtiden. Og samtidig holder man stadig alle døre åbne. I hvert fald er der, som datatekniker med EUX, masser af muligheder for at læse videre senere – både inden for IT, men også på andre videregående uddannelser.

Lige nu skal Andreas imidlertid ingen steder. Med jobbet hos JENSEN Denmark er han nemlig havnet et rigtig godt sted. Han har gode kollegaer og ansvar for masser af spændende opgaver og projekter.